Apr 15 2007
کشت انواع سبزی و صیفیجات (بخش اول)
ملیت: !؟
مواد لازم:
● گِل خوب و غنی(من معمولا برای کشت اولیه دانهها از گِل گلخانه استفاده میکنم)
● کود (کود حیوانی بهتر است)
● انواع تخم گیاهان
● آب
● آفتاب و حرارت
ظروف و وسایل لازم:
گلدانهای مختلف
برای مشاهده تصاویر بزرگتر روی عکسها تقه بزنید.
طرز تهیه:
قول داده بودم روش سبز کردن انواع سبزیجات و چند نوع صیفی را توضیح بدهم. امروز (26 فروردین) که هوای بیرون آفتابی و گرم بود رفتم و تعدادی از این دانهها را کاشتم.
قبل از شروع توضیح بدهم که من هیچ گونه دانش تئوریکی در باره این مساله ندارم، هرچه یاد گرفتهام خودم یا تجربه کردهام یا از این و آن یاد گرفتهام، یا در این و آن کتاب خواندهام، پس اگر نقصی هست باید ببخشید. همچنین اگر شما هم تجربه یا دانشی در این زمینه دارید، خوشحال میشوم آنرا با من و دیگران تقسیم کنید.
معمولا زمان شروع کشت سبزیجات و دیگر دانهها در نقاط مختلف با هم فرق میکند، یقینا در ایران این کار را میتوانید زودتر از اینجا (نروژ) شروع کنید. اگر میبینید که امسال زودتر از معمول شروع کردهام به این دلیل است که هوای نروژ امسال شدیدا زود رو به گرما گذاشته، گرچه هفته گذشته 5 سانتیمتر برف آمد و یکی دو شب هوا رفت زیر صفر با این حال هوا چنان گرم و بهاری شده که انگاری در شیراز هستیم. در هر صورت برای شروع اگر میخواهید دانهها را مستقیما بیرون در حیاط کشت کنید، باید مطمئن شوید که دمای هوای شب کمتر از 10 تا 15 درجه نباشد. معمولا چنین هوایی در نروژ بعد از اواسط ماه می یعنی آخر اردیبهشت، اوایل خرداد به بعد دمای هوا تا این اندازه گرم می شود. من معمولا اکثر دانهها را در داخل منزل کشت میکنم و بعدا که هوا گرم شد آنها را به باغچه منتقل میکنم، در غیر این صورت طول مدت فصل کشت کوتاه خواهد شد و ثمر کار کاستی پیدا خواهد کرد. به همین خاطر هم هست که از گلدانهای پلاستیکی و یک بار مصرف (البته من چند بار مصرف میکنم) یا حتی از کارتنهای مصرف شده شیر استفاده می کنم و دانه ها را، مخصوصا دانههای صیفیجات را قبلا در منزل و زیر نور مصنوعی پرورش میهم و بعد که هوای بیرون گرم شد به بیرون منتقل میکنم. هوای نروژ بعضی مواقع چنان متغیر است که باید مواظب بود چون حتی در ماه می (اردیبهشت) هم میتواند گاهی شب ها درجه حرارت به صفر نزدیک یا حتی زیر صفر برود.
برای گوجه فرنگی، خیار، کدو، خربزه، طالبی و اینگونه دانهها معمولا یک گلدان برای هر دانه یا دو در نظر میگیرم در صورتی که برای دانه سبزیجات مقدار 10 تا 20 دانه را در هر گلدان میکارم. معمولا بعضی از دانهها سبز نمیشوند به همین خاطر حتی برای آنها که یک گلدان برای هر دانه در نظر میگیرم دو عدد تخم گیاه را میکارم و بعد از اینکه مطمئن شدم که دانه سبز شده، اگر هر دو دانه سبز شده باشد یکی را حذف میکنم (عمل بسیار شنیعی هست ولی چارهای نیست!!).
برای گیاهانی که در اول نوشتم اول گلدانها را پر از گل میکنم و بعد با انگشت وسط آنها را یک گودال یک سانتیمتری بوجود میآورم و دانه را در آن قرار میدهم و بعد روی آنرا میپوشانم. برای سبزیجان بصورت فلهای آنها را در سطح گلدان پخش میکنم و بعد با مقدار خیلی کم گل روی آنها را میپوشانم.
برای آب دادن کافی است که گلدانها را در ظروفی به شکل آنچه در تصویر میبینید قرار بدهید و بعد مقدار کمی آب در کف ظرف مربوطه بریزید. دقت کنید آب زیاد تر از حد نیاز ندهید در غیر این صورت دانهها سبز نخواهند شد. همین که خاک کاملا مرطوب شد کافی است، اگر آب اضافهای در کف ظرف باقی ماند آنرا تخلیه کنید. بعد از اینکه دانهها را آب دادید و مطمئن شدید که تمام خاک موجود در گلدانها خیس خوردهاند روی گلدانها را با پلاستیک بپوشانید تا رطوبت داخل گِل زود خشک نشود. مساله مهم در این مرحله این است که دانهها در تمام مدت مرطوب باشند و نه شناور در آب.
معمولا بعد از دو تا سه روز بعضی از آنها شروع به تنجه (جوانه) زدن میکنند. زیاد عجله نکنید بگذارید پلاستیک روی گلدانها بماند مخصوصا اگر که از رشد گیاه جلوگیری نمیکند. همچنین مایوس نشوید اگر بعضی از دانهها در همان یکی دو سه روز اول سبز نشدند، چونکه بعضی از گیاهان نیاز به وقت بیشتری دارند، بعضی زودتر تنجه میزنند و بعضی دیرتر. بعد از اینکه دانهها تنجه زدند، در یکی دو هفته اول روزانه به آنها سر بزنید و اگر نیاز به آب داشتند به آنها آب بدهید، سعی کنید آب فقط به اندازه نیاز بدهید نه بیشتر. همین که گل مرطوب باشد کفایت میکند، نیازی به آب زیادی نیست و حتی برای رشد گیاه مضر است. اگر هوای بیرون گرم است میتوانید دانهها را مستقیما بیرون در باغچه بکارید. چیزی را که باید در نظر داشته باشید این است که دانه گیاهانی مثل گوجهفرنگی و بطور کلی گیاهان بزرگ، نیاز به فضای بیشتری دارند در نتیجه بهترین کار این است که دانهها را در گلدان کشت کنید و بعد به بیرون منتقل کنید و آنها را بصورت منظم ردیف در باغچه یا گلدان بکارید. من معمولا گوجه فرنگیها را بعد از اینکه مراحل اولیه شان سپری شد (بعد از چهار تا پنج هفته) وقتی که گیاه به رشد کافی رسید، آنها را در گلدانهای بزرگ (به قطر تقریبی 25 تا 30 سانتیمتری) منتقل میکنم و آنها را در گلخانه یا در کنار یک دیوار که آفتابگیر باشد قرار میدهم) و با قرار دادن یک چوب یا نی کنار آن به عنوان تکیهگاه، آنها را میبندم (منظورم گوجهفرنگی های درختی است نه گوجهفرنگی های بوتهای)
فعلا این بخش را داشته باشید تا بعد که دانهها تنجه زد باقی را توضیح خواهم داد.
این هم تصویز کدوهای سال گذشته
برای مشاهده اندازه بزرگتر تصویر اینجا را کلیک کنید.
بخش دوم
29 پیام برای “کشت انواع سبزی و صیفیجات (بخش اول)”
آخ جون چه عجب !!!!!! محموله سنجد رسید ؟؟؟ :))
ببین همه چیزش عالی بود بجز یه قسمت ! گل گلخونه ما نداریم ! فارسی را پاس بدارید ! خاک لخونه داریم یا به عبارتی کمپوس !! یا خاک بسته ای ! کسی به خاک گل نمیگه ! گل به زبون فارسی به خاکی گفته میشه که با آب زیاد مخلوط شده و مثل شفته در اومده . بیشتر منظور خاک رس کوزه گری هست که بهش میگن گل ! در اصطلاحات گل کاری خاکی بنام گل وجود خارجی نداره ! جون احمدی نژاد این قسمتش رو اصلاح کن !!!!!
نکته بعدی اینکه یکی از بهترین گلدونها برای کاشت اینها شونه تخم مرغ مقوایی هست ! بگو چرا ؟ دلیلش اینه که هوا و رطوبت از مقوا به سادگی عبور میکنه و زمانیکه گیاه نشا زده شده بزرگ میشه و وقتش میشه که توی خاک اصلی کاشته بشه , این مقوا به سادگی در خاک تجزیه میشه و بدون آسیب رسیدن به ریشه ها میپوسه و ریشه ها در خاک اصلی شروع به رشد میکنن ! نکته بعد اینه که اتفاقن استفاده از کود گیاهی یا کمپوس به کود حیوانی برتری داره به چند دلیل :
کود حیوانی منبع سرشاری از انگله ! و همینطور کود حیوانی باعث میشه که نوعی حشره موذی که بطور عامیانهب هش میگن پشه کوره , پر بشه توی خونه ! ولی کود گیاهی اینها رو نداره و حتا میشه بطور خالص تخم ها رو توی کمپوس کاشت و به نظر من خیلی بهترر رشد میکنن تا خاک های دیگه .
اما بهترین نتیجه رو من بعد از زیر خاک کردن 18 بسته تخم توی مخلوطی از پرلیت و خزه پوسیده بدست آوردم . رشد فوق العاده و ریشه زنی گسترده ! از مزایای دیگه اون اینه که اگه آب زیاد بدی سریع خارج میشه و از طرف موقع خارج کردن نشا ریشه ها آسیب نمیبینن . چون پرلیت خیلی سبک هست و به سادگی رطوبت و هوا رو به عمق ریشه ها نفوذ میده .
سلام آشپزباشی عزیز
من هر سال در بالکن و گلدانهای کوچک انواع سبزی مثل جعفری و ریحان و شوید و … می کارم و تا پایان دوره گرما استفاده می کنم اما تره ایرانی را نمی توانم خوب پرورش بدهم اول جوانه می زند و سپس خراب می شود . می شود پست بعدی روش کاشت سبزیجات مخصوصن تره را بنویسید ؟
شهربانو خانم من تره میکارم و سبز هم میشود چیزی را که در باره تره تجربه کردهام این است که گیاهی چند ساله هست و در نتیجه نیاز به وقت زیاد برای رشد دارد به همین دلیل گمان نمیکنم در گلدان امکان این کار وجود داشته باشد مگر اینکه گلدان بزرگ باشد تا امکان رشد تره را فراهم کند یا حداقل خاک مورد استفاده را خوب کود بدهید تا مواد غذایی کافی برای رشد تره داشته باشد.
تره فرنگی هم من کشت میکنم که نتیجه بهتری میدهد.
خُسن آقا عزیز میشه بگی چه کاری وجود داره که تو بلد نیستی؟ یه کمی بهت حسودیم میشه. شراب ،کباب، ،گل کاری شیرینی پختن، وبلاگ ساختن، کامپیوترساختن حتمن همین روزها بمب هم درست می کنی:)
با سلامی دوباره و تشکر از شما . امروز در گلدان بزرگ کاشتم و دانه تره هم کم پاشیدم که جای کافی داشته باشد و از خاک تازه استفاده کردم و امیدوارم که این بار رشد کند . گلدان را در جائی قرار دادم که نور بیشتری براش برسه .
ترانه عزیز من یک چیز رو توی زندگیم بدست آوردم که اکسیر زندگی است و بوسیله اون انسان میتونه به همه چیز دست پیدا کنه.
“خودباوری”
اگر این خودباوری را به هر کسی تزریق کردی همین جوری نشد بعد بیا اینجا هرچی خواستی به من بگو.
متاسفانه شبانه روز فقط 24 ساعت هست وگرنه میشد بیشتر از این هم یاد گرفت و عمل کرد.
salam
man andazehaye desilitr nemidanam chist lotfan a anha ra be peymane ya ghashogh zekr konid
———
پاسخ:
یک لیتر هزار میلی لیتر است
همزمان یک لیتر ده دسی لیتر است
در نتیجه یک دسی لیتر برابر است با 100 میلی لیتر
برای اینکه همه این معیارها را یاد بگیرید و احیانا آنها را مورد استفاده قرار بدهید این توضیح را در نظر داشته باشید:
یک بطری نوشابه کوچک 330 میلی لیتر یا 33 سانتی لیتر است.
منظور همان نوشابههایی است که هنگام نوش جان ساندویچ میآشامید.
امیدوارم که این توضیحات کامل بوده باشد.
همزمان توضیح بدهم که برای دقت باید از این اندازهها استفاده کرد. یپمانه و قاشق اندازههای دقیقی نیستند زیرا باید اول توضیح داد که پیمانه یا قاشق چه اندازه است. نه کسی توضیح داده که پیمانه چه اندازه دقیق علمی دارد نه قاشق.
سلام
دست شما درد نکنه. وبلاگ خوشمزه شما برا من که مجردم یه نعمت الهی هست. ( این نعمت الهی با جنگ اشتباه نشه ). یه انتقاد هم دارم از شما که کلیک راست رو بستین. دوست عزیز اینکار اصلا حرفه ای نیست. مطمین باشید که اگر کسی بخواد سواستفاده کنه از نوشته های شما همینطور هم میتونه اینکارو بکنه اما کسی که میخواد طرز کار رو پرینت بگیره ببره با خودش تو آشپزخونه مشکل داره. در هر صورت صلاح وبلاگ خویش حسن آقا داند. شاد و موفق باشید.
migam hosn agho khosh behale zanethatman too khoone pash deraz mikone mishine
صدف خانم به شما قول میدم کسی نمیتونه توی خونهای که خُسن آقا زندگی میکنه پاشو دراز کنه. اینجا همه باید دست در دست هم کار کنن.
با سلام…یه دفعه دیگه هم نوشته بودم و دوباره میگم که این کدوهای شما که توی مستقیم توی کیسههای خاک پنجاه لیتری سبز میکنین خیل جالبه. اینجایی که من هستم تا هفته پیش برف میاومد. این هفته گرم شده و گل و گل کاری شروع خواهد شد. ممنون از نوشتههای شما.
از مطالب شسما استفاده کردم از شما ممنونم.
ba sallam
man hr chh shahi kikaram bad az sabz shodan khoshk mishe ,yani 2 cm ke mishe hame ba ham mimiran, hata ba torobche ba ham kashtam bazam khoshk shodan. va inke jafari va gheshniz ham mikaram vali 5 6 ta shon bishtar sabz nemikoneh. lotfan befrmaeed eshkale kar kojast.inja chon hava 30 ta 40 daraje garme ,man ham sobh va ham shab be goldonae sabzijat ab midam.
——-
پاسخ:
فکر نمی کنم بخاطر حرارت باشه که سبزی ها خشک می شوند دقت کنید اگر کود زیاد از حد به گیاهان خصوصا سبزیجات بدهید خشک خواهند شد.
اونی که نوشتید جعفری و کشنیز می کارید فقط 5 6 تاش سبز میشه این عیب باید از تخم هایی باشد که می کارید حتما تخم ها کهنه هستند. دقت کنید بیشتر تخم گیاهان یکی دو سال بیشتر دوام نمی آورند و هر چه از عمر آنها بگذرد درصد سبز شدنشان کمتر می شود.
سلام، اگه امکان داره روش کشت آویشن ، آلوئه ورا را هم واسمون توضیح بدبین. ممنون
——-
پاسخ:
من اطلاع چندانی از این دوگیاه ندارم یقینا با جستجو روی نت می تونید روشهای صحیح رو پیدا کنید!
salam man kheyli khoshhalam ke in site ra peyda kardam va matalebe ziyzdi ham yad gereftam va az shoma mamnoonam
salam,man dar soed zendegi mikonam va az tarafe madrese be man proje dadan ke sir bekaram va be andazehaye mokhtalef be on ab bedam,va bayad begam man aslan toye in karbahosh nistam,lotf konid begid ke man baraye kashte sir dar madrese be che vasayeli ehtiyaj dara va chetor mitonam taghirate fotosantez ro roye kaste sir jostejo konam va neshon bedam.mammnon misham agar rahnamayim konid.ba tashakor
خانم جان بنده Rocket Scientist که نیستم که شما مشخصات فتوسنتز بوته سیر رو از من می خواهید.
برو بالام جان کتاب رو بخون یقینا توی کتاب توضیح داده. اینجا وبلاگ آشپزی هست نه دروس مدرسه!
سلام خداقوت مدتی است علاقه مندبه کاشت سبزی جات درخانه کردم باوجودی رسیدگی بسیاربذربعدازسبزشدن سریعاازبین می روند بررسی کردم جوجوهای زیادی دیدم وبران شدم باحرارت فر انها را از بین ببرم به نظرشماچگونه می توانم سبزی خوبی درگلدان خانه بکارم .ممنون
سبزی خوب خاک خوب می خواهد و آفتاب و آب اگر این سه عامل را برای هر نوع گیاهی فراهم کنید گیاه رشد خواهد کرد.
سلام خوبین؟مطالب خوبی دارین مطالعه کردم .من همین شرایط را برای کاشتن سبزی فراهم کردم خوب سبز نشد.اگرلطف کنید طرز صحیح کاشتن سبزی خوردن رابه من بگویید وقتی سبز شد یادتون می کنم ودعایت می کنم.غریب تندرست باشی
سلام و خدا قوت . من هم در بالکن خانه ام سبزی کاری شروع کردم. کدو کاشتم بخوبی سبز شد و گل کرد. اما 2 روزه که برکهاش بی حال و زرد شده و امروز گلش هم بی حاله. خیلی ناراحتم. بالکن جنوبی سن و نور و آب و خاک خوب هستند . لطفا راهنمایی ام کنید. سپاسگزارم
این فصل و کشت کدو!؟ کدو اصلا تحمل سرما را ندارد، اگر درجه حرارت به صفر نزدیک شود بلافاصله جان به جان آفرین تصلیم میکند!
salam man reihoono jafari dar goldan kenare panjare kashtam va roozi yek bar ham kami ab midam ,javoone mizane vali sarie az bein mire va palasideh mishe jafariamam kheili zaeifan ,alanam inja fasle azare vali dakhele khoone hava khoobe,mamnoon misham elatesho begid,dar zemn rooye sabziam ab mirizam va pelastik ham rooshoon nakeshidam ba tashakor.
توضیح به اندازه کافی نداده بودید. اگر داخل منزل کشت کرده اید باید در گلدان باشد در چنین صورتی ننوشته بوید چه نوع گلدان استفاده کردید. توجه داشته باشید که این گونه گیاهان به اکسیژن زیاد نیاز دارند در نتیجه نباید روی آنها را زیاد پوشاند. در ضمن ننوشته بوید در چه مکانی نگهداری میکنید آیا نور مصنوعی دارید یا از نور طبیعی خورشید استفاده میکنید. اینها مسائلی است که باید رعایت شوند در غیر این صورت نتیجه خوب نخواهید گرفت.
ba salam az goldane paye dar mostatil shekl estefade mikonam va noore aftab daran .rooshoon ham ba pelastik nemipooshoonam!
در مورد کاشت خیار درختی کمکم کنید نمیدونم چرا من خیار درختی را در دمای30 درجه می کارم بعد اینکه حدود 20سانت شد پژمرده میشه چرا؟
پاسخ:
مشکل بشه به سوال شما جواب داد می تواند هزار و یک دلیل داشته باشد. آیا سعی کرده اید خیار را در گلدان بکارید؟ معمولا باید یک گلدان 25 سانتی برای اینکار کفایت بکنه. سعی کنید اول یک دونه با استفاده از خاک استریل یعنی از آن نوع خاک که در فروشگاها می فروشند نه گل باغچه منزل. با این روش می توانید پیدا کنید که آیا خاک باغچه شما سالم است یا نه. ممکن است خاک باغچه شما آلوده به نوعی قارچ یا آفت باشد.
فصل کاشت سبزیجات در ویرجینیا امریکا
با سلام وتشکر از اینهمه اطلاعات مفید که در اختیارما گذاشتید من فرزانه هستم اهل تهران وساکن کشور هلند و۳ ساله که یک زمین کشاورزی دارم وامیدوارم اگر به مشکل برخوردم بتونم از اطلاعات مفید شما استفاده کنم ممنون و سپاسگزارم و موفق باشید.
سلام من از شما یاد گرفنم چه طوری سبزی تو گلدان بکارم .من امروز کلی سبزی تو گلدان کاشتم .امیدوارم که ثمر داشته باشه