Feb 08 2008
شامی
ملیت: ایرانی
مواد لازم:
● ٣٠٠ گرم گوشت ران
● ٢٠٠ گرم نخود لپه
● ٢٠٠ گرم یا چهار عدد سیب زمینی
● نصف پیاز
● ٢ عدد تخم مرغ
● نیم قاشق چای خوری زردچوبه
● ١ قاشق چای خوری نمک
● روغن به مقدار کافی
● آب به اندازه نیاز
ظروف و وسایل لازم:
یک قابلمه تقریبا ٤ یا ٥ لیتری، ماهی تابه بزرگ
طرز تهیه:
گوشت و پیاز را با زردچوبه و مقداری نمک در قابلمه بپزید. آب آنرا فقط همان اندازه استفاده کنید که برای پختن نیاز دارید، شاید چند قاشق از آب آنرا برای تنظیم خمیر نیاز داشته باشید. گوشت باید نیم پز شود نیازی نیست کاملا پخته باشد.
لپه را هم آب پز کنید به صورتی که له نشود هنوز کمی سفت باشد بهتر است، تا اینکه له شده باشد، ولی دقت کنید که به اندازه کافی پخته باشد تا قابل خمیر شدن باشد.
سیب زمینیها را هم آب پز کنید.
پس از اینکه گوشت پخته شد، بگذارید سرد شود دیگر مواد هم همینطور. بعد گوشت را معمولا در وسیله بنام جوقن میکوبند، ولی اگر جوقن در اختیار ندارید (اکثرا ندارند! این یک وسیله قدیمی است که از سنگ ساخته شده و قدیمها گوشت را بجای چرخ کردن در آن میکوبیدند، آخه گوشت چرخ کن نداشتند) از ماشینهای آشپزخانه استفاده کنید. دقت کنید گوشت را نمیتوانید چرخ کنید چونکه باعث خواهد شد که شامی ها وا بروند و از هم بپاشند، حتما یا از جوقن استفاده کنید یا در ماشین های تیغه دار آشپزخانه خمیر کنید، یا اینکه بوسیله گوشت کوب در یک قابلمه آنرا بکوبید. بعد از اینکه گوشت خوب له شد، سیب زمینی آب پز شده و نخود لپهها را هم داخل گوشت بریزید و خوب بکوبید تا خمیر شود. بعد تخم مرغ را در آن بشکنید و نمک و فلفل بزنید. حالا خمیر آماده سرخ کردن است، اگر خمیر خیلی سفت بود یکی دو قاشق از آب باقی مانده از گوشت را به آن بیفزاید، خمیر نباید زیاد سفت و نه زیاد شل باشد.
ماهی تابه را روی آتش بگذارید و روغن در آن بریزید و بگذارید روغن خوب داغ شود و با کمک وسیلهای که در تصویر میبینید (بشقاب کوچک و یک پارچه تمیز) مقداری از خمیر را به شکل دایره در آورید و همان گونه که در تصویر میبینید با انگشت یک سوراخ وسط آن درست کنید. این سوراخ برای این منظور است که وسط شامی هم خوب سرخ شود حالا با احتیاط شامی را داخل ماهی تابه بگذارید. دقت کنید، تا طرف اول شامی خوب سرخ نشده آنرا دست نزنید در غیر اینصورت از هم خواهد پاشید. وقتی طرف اول شامیها خوب سرخ شد پشت و رو کنید تا طرف دیگر آن هم سرخ شود.
شامی را میتوانید همراه با ماست خیار یا ماست اسفناج و نان سرو کنید.
نوش جان کنید
10 پیام برای “شامی”
این که بیشتر شبیه کتلته!
راستش شامی که به خورد ما میدهند شامل سیب زمینی نپخته رنده شده به اضافه گوشت نپخته چرخ شده است که با یک سری ادویه و شاید هم سبزی خشک (به مقدار کم، فقط برای طعم) مخلوط شده و سرخ میشه.
به به عالی بود … غیرتی شدی گفتم آشپزخونه تعطیله ؟ :)) . فقط یه چیزی برای وا نرفتنش باید بهش کمی آرد نخودچی زد . دیگه اینکه بعضی ها بهش سبزی های معطر خرد شده هم اضافه میکنن . بعد هم اینکه تو با ادویه میونه نداری ؟ کاری بهش بزن ببین چقدر خوشمزه تر میشه 🙂 مادر بزرگ من نصف لپه و نصف نخود میزد و خیلی پوک و ترد میشد . یه بار امتحان کنی بد نمیشه 😉
اونم ماشین گوشت چرخ کن نیست و چرخ گوشت هست . بعد هم به اون میگن یک دو سه یا میکسر . همون یک دو سه بگی همه زنها سرشون میشه 🙂 ولی اصل اینه با گوشت کوب چوبی کوبیده بشه .
man hamishe fekr mikardam shami rashtiye ?? rasty ma too rasht loobia sefid ham kami mirizim kheili baham mishe albate lappe kheili bishtar az nokhod va looobia bayad bashe
ba salam va tashakkor az dastoorhaye ashpazitoon , man in shami ro pokhtam va vaghan khoshmaze shod .khahesh mikonam bazam dastoore ashpazi baramoon benevisid.va man nemidoonam chera doostan esrar daran faghat enteghad konan?bazam mamnoon . movafagh bashid.
مژگان خانم از انتقاد ناراحت نشید، انتقاد باعث رشد انسانها میشه. من هم از هر نوع انتقادی در صورتی که سازنده باشه استقبال میکنم.
سلام . حسن آقا با کوشت کوبای برقی هم ميشه؟ اونا هم خيلی له ميکنه
با سلام خدمت سرور ارجمند و همشهری عزیز و گرامی حسن آقای عزیز
بارها گفته ام و بار دیگر هم تکرار میکنم ، شما سرور و پیش کسوت من همه در تهیه و انتشار مقاله در مورد مشروبات و بخصوص شراب هستید. اذعان دارم این شما و آهو بودید که مرا تشویق به نوشتن و انتشار مقالات در مورد تهیه مشروبات الکلی نمودید.
این شما بودید که مرا وادار به نوشتن کردید و با آنکه سالها در این مورد فعالیت حرفه ای داشته ام حتی به عقلم هم نمیرسید که میشود آنها را در جایی برای اطلاع عموم منتشر نمود.
سایه شما دوست عزیز را از سر دوستان کم نشود که با آنکه اهل سیاست نیستم ولی حقیر هم نظیر بسیاری از خیل مشتاقان مشتری پر و پا قرص چنچنه شما هستیم.
ایام به کام
ساقی
با سلام
در مورد ملیت این غذا کمی مشکوک هستم ،تا آنجا که خاطرم یاری میکند زادگاه این غذا باید سوریه و شهر شام باشد.البته انواع مختلفش را هم پاکستانی ها در دستور غذایی خود دارند که به شامی کباب معروف هست.اگر اشتباه میکنم اصلاح بفرمایید.
———–
پاسخ:
دوست عزیز این نوع غذا در انواع مختلف تهیه می شود و حتی در خود ایران هم نوع های مختلفی از آن درست می کنند اینکه من آنرا ایرانی خوانده ام به این علت است که از بچگی مادرم آنرا درست می کرده مادرم هم هیچگاه نه به سوریه یا پاکستان سفرکرده و تا آنجایی که بیاد دارم همین شامی را هم مادر بزرگم و قبل از او مادر مادر بزرگم هم آنرا درست می کردند پس می توان آنرا ایرانی نامید.
ye kotlet dorost mikardi kheyli ham rahat tar bod.. dige goosht bezaramo lape va dango fang yani chi